Wat hoort er allemaal bij een echte chopper?

door | 31 okt 2021 | Autonieuws

De meeste mensen zullen wel eens van een chopper gehoord hebben maar weten vaak misschien niet precies wat een chopper nou daadwerkelijk is. Allereerst moeten we even duidelijk maken dat we het hier over motoren hebben en niet zoals Arnold Schwarzenegger met chopper ooit een helikopter bedoelde. Choppers zijn een specifieke stijl van motoren die in Nederland vooral bij het mainstream publiek bekend zal zijn door het Amerikaanse reality programma van Discovery Channel ‘American Chopper’. Mensen die dit programma wel eens gezien hebben zullen choppers vooral associëren met grote kerels met baarden en tatoeages. Ook zullen veel mensen choppers vooral associëren met het Amerikaanse merk Harley Davidson. Maar wat is een chopper nu precies? En waar staat de chopper voor? 

Wat is een chopper?

Choppers zijn een specifieke stijl van motoren die van oorsprong uit Amerika komen. Oorspronkelijk gaat het om gemodificeerde motoren. Dat wil zeggen dat de motoren niet meer origineel zijn maar dat ze nog verbouwd zijn. Om een chopper te krijgen wordt het frame van de motor verlengd waardoor de wielen verder uit elkaar staan. Typisch voor choppers zijn ook de verlengde voorvorken, dit zorgt voor de iconische look. Het ombouwen van een standaard motor tot een chopper is geen gemakkelijk proces. Door het verlengen van het frame en het verhogen van de voorvork kunnen er problemen met het sturen ontstaan. Een echte vakman weet dit te voorkomen. Verder worden er bij een chopper vaak een hoop onderdelen van de motor afgehaald of vervangen door andere onderdelen. Denk hierbij aan andere uitlaten of een zwarte saddle bag. Motoren die zich goed laten lenen om tot chopper omgebouwd te worden zijn de Kawasaki Vulcan bike 750 en de hd sportster motoren.

Wat is het verschil met een bobber?

Hoewel de meeste mensen wel eens van een chopper gehoord hebben zal de term ‘bobber’ iets minder bekend zijn bij het grote publiek. De bobber is net als de chopper een motor die nadat hij uit de fabriek gekomen is nog gemodificeerd is. Net als bij de chopper zijn bij de bobber alle overbodige onderdelen van de motor verwijderd. Alleen de essentiële onderdelen worden op de motor gelaten. Het doel hiervan is om het gewicht van de motor te verlagen om zo de snelheid en wendbaarheid van de motor te vergroten. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de bobber zijn oorsprong vindt in het racen. Gebruikte Harley Davidson motoren werden goedkoop ingeslagen om vervolgens aangepast te worden om mee te racen. Tegenwoordig worden er nog veel bobbers als hobby gebouwd. Mocht je interesse hebben in een bobber dan kun je zelf natuurlijk aan het knutselen gaan of je kunt online een bobber bike kopen.

Meer dan alleen een motor

Behalve dat de chopper en de bobber bepaalde types motoren zijn, zijn ze nog veel meer. De chopper en de bobber zijn iconen van Amerika die hele subculturen vertegenwoordigen. Zoals gezegd worden choppers en bobbers niet kant en klaar in een fabriek gebouwd maar zijn ze het eindproduct van het modificeren van de motoren. Het zelf sleutelen aan en verbouwen van de motoren is een belangrijk onderdeel van de cultuur die deze motoren vertegenwoordigen. Door de rijke geschiedenis van deze motoren zijn de iconische looks van de bobber en de chopper symbool komen te staan voor vrijheid en rebellie.