Voorbeelden van carstyling zijn auto stickers, body kits of het vervangen van de grill.

door | 31 jan 2022 | Auto onderdelen

De Formule 1 en films over auto’s hebben de autoliefhebberij groot gemaakt

De auto is niet alleen als vervoersmiddel zeer geliefd bij miljoenen mensen over de hele wereld. Ook als hobby is de auto ongekend groot. Er zijn natuurlijk in de laatste jaren ontzetten veel autogekken bijgekomen in Nederland met de opkomst en de successen van Max Verstappen in de Formule 1. Ook de filmseries van The Fast and the Furious hebben een significante bijdrage gehad in de toegenomen populariteit van auto’s als hobby en dan met name met betrekking tot het tunen van auto’s. 

Zogenaamde cartuning is gericht op het maken van diverse aanpassingen aan de auto die als doel hebben om de auto sportiever te maken oftewel sneller te laten rijden of sneller te laten accelereren. In de meeste gevallen gaan deze motorische aanpassingen gepaard met visuele aanpassingen om de auto er ook mooier en sneller te laten uitzien.

Tip: zijwindschermen

Cartuning en styling is gericht op de prestaties en de looks

Cartuning en carstyling beslaat vrijwel alle aanpassingen aan de auto om deze nog sportiever te maken. Uiteraard is een snelle auto met een mooi geluid en een die rap accelereert de droom van elke auto liefhebber, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat de auto er goed uitziet, passend bij de prestaties. Er zijn dan ook hele tuningspakketten te koop voor specifieke modellen. Deze pakketten bestaan uit diverse onderdelen, zoals bijvoorbeeld verlaagde bumpers en een spoiler. Niet alleen voor de buitenkant van de auto maar ook voor binnen het interieur zijn er tal van aanpassingen te doen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van sportstoelen, een nieuw stuur en he blinderen van de ramen.

Cartuning liefhebbers door het hele land vormen een hechte community

Duizenden auto tuning liefhebbers zoeken elkaar regelmatig op via georganiseerde evenementen of conventies, maar ook via onofficiële straat meetings. 

Uitgelicht: motorkapverlenger

Op veel plaatsen vormen deze groepen van cartuning dan ook een hechte community en zijn het in veel geval vrienden die een hobby delen. Autotuning is een stuk makkelijker en vooral goedkoper dan pak en beet 10 jaar geleden, omdat vrijwel alle onderdelen tegenwoordig online zijn te bestellen in diverse webshops. Op verschillende fora worden tips en trucks uitgewisseld en in sommige gevallen kiezen mensen er ook voor om grote bestellingen gezamenlijk te plaatsen om bijvoorbeeld de importkosten met elkaar te kunnen delen.