Hier moet je allemaal op letten bij het leasen van een auto

door | 31 okt 2021 | Nieuwe auto's

Het zal je niet ontgaan zijn dat het leasen van auto’s, en dan vooral het private leasen van auto’s steeds meer voorkomt. Er komt haast geen auto reclame meer langs waarin er niet geadverteerd wordt voor private leasen. Maar is dit wel een goede zaak? Zou jij er ook verstandig aan doen om voor een lease auto te kiezen in plaats van het kopen van een auto? Om dit te bepalen is het noodzakelijk om eerst goed helder te hebben wat het leasen van een auto precies inhoudt. Het leasen van een auto houdt in dat in plaats van een auto te kopen voor een bepaald bedrag je zogezegd iedere maand een auto huurt. Dit betekent dat je iedere maand een bepaald bedrag betaald en dat jij dan een nieuwe auto mag rijden. Wanneer je een auto leaset word je geen eigenaar van de auto maar vaak zijn wel alle kosten die je mogelijk aan de auto hebt inbegrepen bij het lease bedrag.

Private lease of zakelijke lease

In de wereld van het leasen bestaat er zowel het zakelijk leasen en het privé leasen, ook wel private lease genoemd. Het verschil tussen zakelijk leasen en privé leasen is dat het zakelijk leasen van een auto via je werkgever gaat en het privé leasen van een auto natuurlijk privé gaat. Verder zijn de verschillen tussen wanneer je een auto privé leaset en wanneer je een lease auto zakelijk leaset vooral fiscale verschillen. Wanneer je een auto zakelijk leaset en je rijd er ook meer dan 500 km privé mee dan zul je hier inkomstenbelasting over moeten betalen. Meestal houdt dit in dat er 25% van de waarde van de auto aan je belastbaar inkomen wordt toegevoegd.Bij extra duurzame auto’s is deze bijtelling echter lager. Een zakelijke elektrische auto leasen kan dus belastingtechnisch zeer voordelig zijn. Bij private lease wordt je lease auto niet als inkomen gezien en hoef je hier dus geen inkomstenbelasting over te betalen. Je betaalt dan gewoon wegenbelasting.  

Voordelen van leasen

Het leasen van een auto kan gezien best voordelig zijn. Het hangt echter af van wat je in jouw specifieke situatie precies wil. Een mogelijk voordeel van het leasen van een auto is bijvoorbeeld dat je een vast maandelijks bedrag betaalt. Bij dit bedrag zitten kosten zoals onderhoud al inbegrepen. Zo kom je dus niet voor verrassingen te staan. Bij zakelijk leasen wordt vaak ook nog de brandstof vergoed, dit noemen ze leasing full operational. Een ander voordeel van het leasen van een auto is dat je niet in één keer het hele aankoopbedrag van de auto hoeft te betalen. Hierdoor houd je op de korte termijn geld in de portemonnee. Ook kun je met het leasen van een auto altijd nieuwe auto’s rijden. Als je privé bijvoorbeeld een Toyota Aygo wilt kopen dan zullen veel mensen uiteindelijk toch tweedehands een auto kopen maar met Toyota Aygo lease zakelijk zou je een nieuwe Aygo kunnen rijden zonder dat het je een smak geld kost. 

Nadelen van leasen

Toch zitten er ook nadelen aan het leasen van auto’s. Zo kun je bij het leasen van een auto vaak een aantal jaar aan een lease contract vastzitten zonder dat je daar zomaar vanaf kan wanneer je dat wilt. Wanneer je een auto leaset dan is de auto niet van jou en dat zal de auto ook nooit worden. Het vervolg hiervan is dat de auto geen restwaarde voor je zal hebben.