Een cafe racer als beginner bike?

door | 31 okt 2021 | Autonieuws

Je bent misschien bijna of net klaar met het halen van je motorrijbewijs en nu is het tijd om je eerste motor te gaan halen. Dit is natuurlijk ontzettend spannend en je kan niet wachten tot je met een ronkende motor onder je van het echte gevoel van vrijheid aan het genieten bent. Het is heel leuk om je eerste motor uit te zoeken maar tegelijkertijd kan het voor beginnend motorrijders heel overweldigend zijn om een goede motor te kiezen. De grote hoeveelheid verschillende soorten motoren en de grote verscheidenheid aan informatie dat online te vinden is kan het lastig maken om een goede keuze te maken. Aan de ene kant wil je natuurlijk voor je eerste motor wel een betrouwbare motor hebben waarmee je jezelf niet al te veel in gevaar brengt. Aan de andere kant moet je eerste motor wel een motor zijn die je aanspreekt, je rijdt immers voor je plezier dus je wilt geen motor kopen waar je zelf niks aan vindt. In dit tekstje bespreken we de mogelijkheid om een cafe racer als eerste motor te nemen. Zo’n stijlvolle, vintage-stijl motor spreekt natuurlijk ontzettend tot de verbeelding, maar kan het ook een goede beginner bike zijn? 

Hier moet een beginner bike aan voldoen

Zoals hierboven beschreven kan het best spannend zijn om je eerste motor te kopen. Motoren zijn natuurlijk niet goedkoop dus je wilt geen kat in de zak kopen. Maar wat is nu een verstandige keuze voor je eerste motor? Allereerst moet je bedenken waar je de motor vooral voor wil gebruiken. Wil je de motor vooral voor woon-werkverkeer gebruiken dan is een kleinere, lichtere motor misschien handig voor in de stad. Ben je van plan om veel lange reizen te gaan maken dan moet je natuurlijk een motor hebben waar je je bagage op kwijt kan. Vaak wordt aangeraden om voor je eerste motor niet voor een al te zware motor te gaan omdat die zeker voor een beginnende rijder iets moeilijker te hanteren zijn. Cafe racers zijn vaak motoren die aan de wat lichtere kant van het spectrum zitten en daarom zijn ze voor beginners vaak prima te hanteren.

Kant en klaar kopen of toch zelf modden

Mocht je inderdaad besluiten om een cafe racer te nemen als beginner bike dan moet je ook nog beslissen of je kant en klaar een cafe racer wilt kopen of dat je zelf een cafe racer wilt bouwen. Tegenwoordig hebben de meeste merken wel een model motor die gebaseerd is op de cafe racer look. Echter gaat het kopen van een cafe racer uit een fabriek natuurlijk wel in tegen het principe van de cafe racers, namelijk: een standaard motor dat omgebouwd is tot sportmotor. Daarom past het beter om een tweedehands cafe racer te kopen. Of nóg beter, om zelf een cafe racer te modden. Wie zelf een cafe racer wil modden kan vaak veel onderdelen vinden op een cafe racer bike webwinkel. Op internet zijn alle onderdelen van een vintage zitting tot een decibel killer uitlaat te vinden.

Wees niet bang om hulp te vragen

Het beginnen aan het modden van je eigen cafe racer is zeker niet eenvoudig en zal een hoop tijd en moeite van je gaan vergen maar het resultaat kan ontzettend mooi zijn. Niks mooier dan een bmw 75 caferacer series of een special caferacer series bmw r100 en al helemaal niet als je de motor zelf gemod hebt!