De voordelen van een Belgische auto importeren

door | 31 jan 2022 | Autonieuws

In België worden er per jaar meer nieuwe auto’s verkocht dan in Nederland, dus is er zijn veel tweedehands auto’s te koop. Daarnaast wordt in de bijtelling anders berekend, waardoor Belgische auto’s rijkelijker uitgerust zijn en meer opties bevatten. In Nederland wordt namelijk bijtelling gerekend over de prijs van de auto, inclusief de nieuwprijs van alle extra opties. Belgische auto’s zijn dus meer voorzien dan Nederlandse exemplaren.  

België is ook lid van de Europese Unie, wat de aanschaf en import eenvoudiger maakt. In Vlaanderen wordt dezelfde taal gesproken, wat de communicatie versoepelt. Een succesvolle transactie is dus eenvoudiger geregeld. Daarnaast kunnen de kilometerstanden tussen Nederland en België worden uitgewisseld, wat het importeren makkelijker maakt. Let hierbij er wel op dat je over alle juiste papieren bezit! 

In België zijn kentekenplaten persoonsgebonden. De vorige eigenaar dient de kentekenplaten van de auto te halen en een aanvraag voor een nieuwe auto op te sturen. Dit afgemelde kentekenbewijs is nodig om in Nederland een kenteken te kunnen krijgen. 

Het importeren van auto’s kost geld en deze kosten stijgen als auto’s van ver moeten komen. De korte afstand tussen Nederland en België kan een reden zijn om daar een tweedehands auto te zoeken. In Nederland zijn er verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het importeren van Belgische auto’s zoals bijv. Easyimport.nl. Zij geven ook inzicht in de kosten van het importeren, waardoor je eenvoudig kan zien of je daadwerkelijk goedkoper uit bent en hoeveel het verschil ongeveer is. 

De nadelen van een Belgische auto importeren

Geïmporteerde auto’s kunnen problemen met garantie opleveren, want ze komen van een buitenlandse dealer. Hiervoor is niet altijd eenvoudig een oplossing te vinden en dit kan extra kosten opleveren. Bereken dit vooraf om jezelf ervan te verzekeren dat je goedkoper uit bent. 

  Het is verboden om als Nederlander met een Belgisch kenteken in Nederland te rijden. Dit zal je vooraf geregeld moeten hebben. Je kan de auto naar de grens rijden, op een trailer laten zetten en naar Nederland vervoeren of de auto met de trailer laten ophalen en thuis afleveren. Daarnaast dien je op de juiste manier verzekerd te zijn. Als afsluiter, wees voorzichtig met aanbiedingen die geweldig lijken. Zoals het spreekwoord gaat, wie gauw gelooft, is gauw bedrogen. Koop dus alleen van vertrouwde dealers.